Myymälätila | Maslowin tarvehienarkia

Maslowin tarvehienarkia

Abraham Maslow on ihmispsykologian perustaja ja sen keskeinen hahmo. Hän loi tarvehierarkian, joka perustuu niiden tarpeiden olemassaoloon, jotka vaikuttavat jokaiseen yksilöön. Maslow organisoi nämä tarpeet kaikkein tärkeimmästä vähiten tärkeimpään tarpeeseen. Maslow organisoi tämän teorian näin, sillä hänen mukaansa meidän toimintamme syntyy motivaatiosta, joka on suunnattu kohti tiettyjen tarpeidemme täyttämistä. Toisin sanoen, me järjestämme tarpeemme sen mukaan miten ne vaikuttavat hyvinvointiimme.
Maslow esitti teoriansa visuaalisesti käyttäen pyramidia, ja siksi hänen teoriansa tunnetaan myöskin Maslow’n pyramidina. 

Fysiologiset tarpeet

- Näillä on suurin osa pyramidista, sillä ne ovat tärkeitä selviytymisen ja lisääntymisen kannalta. Tällä tasolla löydämme esimerkiksi homeostaasin, joka on elimistön pyrkimys ylläpitää normaalia ja pysyvää tilaa. Tämän lisäksi löydämme tästä tasosta muut välttämättömät tarpeet, kuten ruoka, sopivan ruumiinlämpötilan ylläpitäminen ja hengittäminen.

Turvallisuuden tarpeet

- Tässä osassa pyramidia etsimme järjestyksen ja vakauden tunnetta. Tarvitsemme vakautta, työtä, resursseja, terveyttä, turvaa. Nämä halut liitetään pelkoomme menettää elämämme hallinta.


Sosiaaliset tarpeet

- Sitten kun olemme täyttäneet psykologiset ja turvallisuuden tarpeet, meidän motivaatiomme keskittyy elämämme sosiaalisiin osiin. Haluamme muiden ihmisten seuraa ja tämän tunteelliset puolet. Tässä tasossa ovat sellaiset tarpeet kuten muiden kanssa kommunikoiminen, ystävyydet, rakkauden ilmaiseminen ja sen vastaanottaminen, yhteisössä eläminen ja kuulumisen tunne, sekä ryhmän hyväksynnän saaminen.


Tunnustuksen tarve

- Tässä tasossa meillä on tarve tuntea olevamme arvostettuja, saada mainetta ja erottua sosiaalisesta ryhmästä. Maslow sisältää itsetunnon ja itsekunnioituksen tähän tasoon.

Itsekehittämisen tarpeet 

- Voimme myös kutsua näitä tarpeita ‘’itseoivalluksen tarpeiksi.’’ Tämä taso sisältää kaikkein vaikeimmat tavoitteet. Maslow spekuloi, että tässä tasossa ihmiset haluavat ylittää oman kuolevaisuutensa ja jättää jälkensä maailmaan. Muut tämän tason halut sisältävät eri taitojen kehittämisen ja oman työmme suorittaminen. Nämä halut liittyvät moraaliseen ja henkiseen kehittymiseemme etsiessämme elän tarkoitusta.



Lähteet
Maslowin tarvehienarkia

Kommentit

Suositut tekstit