Egyptin loisto | Viimeiset suuret dynastiat | Amos Rex

 



Egyptin loisto

Viimeiset suuret dynastiat

Päivä Helsingissä

Pe 16.10.2020 minä lähdin tätini ja serkkuni kanssa päiväksi Helsinkiin. Yksi reissun kohteista oli Amos Rexissä tapahtuva näyttely; Egyptin loisto. Viimeiset suuret dynastiat. (09.10.2020-21.03.2021) Kyseisen näyttely oli erittäin suosittu, sillä jouduimme ulkona kylmässä tuulen vireessä odottamaan noin 30 minuuttia! Jonottaminen kyllä oli sen arvoista, kun pääsimme sisälle lämpimään ihastelemaan näyttelyä. Itse olen ollut kiinnostunut historiasta aina pienestä saakka, joten olin odottanut innolla tätä päivää. Olimme ihastelemassa ja oppimassa uutta serkkuni kanssa muutaman tunnin ajan. Esineitä ja reliikkejä oli paljon, ja niistä kaikista kerottiin vähintään muutaman lauseen verran. Suosittelen käymään Amos Rexissä katsomassa tätä näyttelyä, os vain mahdollista!

Suuri muinaisen Egyptin näyttely vie sinut aikamatkalle tuhansien vuosien taa faraoiden Egyptiin. Näyttely on samanaikaisesti kahdessa paikassa: Helsingin Amos Rexissä sekä Tallinnan Kumu-taidemuseossa. Harvinainen kaksiosainen näyttely pohjautuu Italiassa toimivan Museo Egizion kokoelmaan, joka on suurin muinaisen Egyptin taiteen ja kulttuurin kokoelma Egyptin ulkopuolella.

Egyptin loisto – Viimeiset suuret dynastiat

Amos Rexissä pääset tutkimaan entisaikojen egyptiläisten vuodenkiertoa, maailmankuvaa, uskontoa ja valtiorakennetta sekä ihmisten käyttämiä tavallisia arkiesineitä. Näyttelyssä on esillä muun muassa ikiaikaisia sandaaleja, vanhoja verokuitteja ja kuolleiden kirjoja. Jokaisella näyttelyn esineellä on oma ainutlaatuinen tarinansa. Arkeologisten kaivausten paljastama rikas kulttuuri näkyy arjessamme yhä: esimerkiksi 365 päivän kalenteri, jossa vuosi jaetaan 12 kuukauteen, oli käytössä jo muinaisessa Egyptissä. Ei siis ole ihme, että Egyptin loisto ei himmene, vaikka vuosituhannet kuluvat.

Sisältövaroitukset: näyttelyssä käsitellään kuolemaa. Esillä on muumioituja vainajia.

-Amos Rex 














 










 

Kommentit

Suositut tekstit