Esiintymistaitojen ABC




-Harjoittele teksti/kerrottavat asiat muutamaan kertaan ennen esitystä
 Esitykseen valmistautuminen on kaiken A ja O, joten varaa siihen riittävästi aikaa. Selvitä etukäteen kenelle puhut ja montako henkeä on paikalla. On myös hyvä tietää, minkälainen esiintymistekniikka tilassa on ja paljonko aikaa esiintymiseesi on varattu. Esiintymispaikalle kannattaa suunnata ajoissa, jotta ehdit tarkistaa tekniset laitteet sekä esitysmateriaalin toimivuuden. Kun puheen ydinviesti on hyvin suunniteltu, voi esityksen vetää elävästi myös ilman teknisiä apuvälineitä. 
 -10 vinkkiä vaikuttavaan esitykseen


 -Puhu ymmärrettävästi/selkeästi
 Selkeästi puhuminen helpottaa muiden ymmärtämistä siitä, mistä puhut. Artikuloiminen on hyvä   tapa saada puheesta ymmärrettävämpää. (Laulaessa artikulointi on oikeastaan suositeltavaa, vaikka se saattaakin tuntua tyhmältä.)

 -Älä jännitä, rentoudu muutaman minuutin ajan ennen esitystä
 Jännittäminen on luonnollista ja esiintymistilanteissa jopa suotavaa. Se on elimistön tapa valmistautua tärkeään koitokseen.  Jännitystä voi lievittää esimerkiksi tekemällä erilaisia rentoutumisharjoituksia, kuten keskittymällä rauhallisessa tilassa muutaman minuutin ajan oman hengityksen seuraamiseen.
 -10 vinkkiä vaikuttavaan esitykseen

-Ole oma itsesi
Hyvä esiintyjä on oma itsensä, sillä esiintyminen on henkilökohtainen asia. Sen vuoksi muiden antamiin ohjeisiin kannattaa suhtautua pienellä varauksella. Kun on oma itsensä, esiintyminenkin tuntuu mukavammalta ja sujuvammalta. Silloin myös saattaa jännittää vähemmän esiintymistä.
-Kehitä esiintymistaitoasi! Viisi helppoa vinkkiä

-Ajattele positiivisesti                                                                                                                                                                                  Oikea asenne ratkaisee usein paljon, niin myös esiintymistilanteissa. Älä mene puhujanpönttöön tai luokan eteen ajatellen, että olet huono esiintyjä. Älä myöskään maalaile kauhuskenaarioita siitä, mitä kaikkea noloa esityksen aikana voisi tapahtua. Turha murehtiminen saa sinut turhaan hermostuneeksi.                                                                                                                                   -Vinkit onnistuneenpiin esityksiin 

Kommentit

Suositut tekstit