Kulttuurin omiminen vs. kulttuurin kunnioittaminen -appropriation/ appreciation

Mielipidekirjoitus

Cultural appropriation vs. Cultural appreciation. Missä sen raja menee ja mikä on hyväksyttyä?

Kyseisestä aiheesta on paljon keskusteltu maailmalle viime aikoina. Saako ulkomaalaiset pitää Kimona, japanilaista perinne vaatetusta päällään, ja voiko Coachellaan mennä höyhen päähine päässään? Miksi maalata vaaleaihoinen malli tummaksi, kun voisi ihan palkata tummaihoisen mallin?  

Cultural appropriation, eli kulttuurin omiminen tarkoittaa toisen kulttuurin elementtien käyttöä. Joskus käytetään termiä “Kulttuurinen väärinkäyttö”.  

Kulttuurista omimista yhdistettynä aineettomiin oikeuksiin on paheksuttu alkuperäiskansojen sortona, esimerkiksi australialaisen Department of the Environment, Sport, and Territories:n julkaisu katsoo länsimaisten aineettomien oikeuksien lainsäädännön mahdollistavan vähemmistön perinteiden, identiteetin ja älyllisen omaisuuden riistämistä.  

Cultural appreciation, eli kulttuurin arvostus tarkoittaa sitä, kun joku haluaa/ yrittää ymmärtää ja oppia toisen kulttuuria laajentaakseen käsitystään. Kyseisen kulttuurin arvostaminen.


Esimerkkejä kulttuurin omimisesta julkkisten avulla 

Eli ei näin

Ariana Grande 

Siitä lähtien kun Ariana alkoi promoamaan biisiään 7Rings, on hän saanut paljon negatiivista palautetta. Syynä, että hän on käyttänyt japanilaista kirjoitusta monella eri tavalla, mm. merch tuotteissaan ja tatuoinnissaan. Arianan tatuoinnissa piti lukea 7Rings japaniksi, mutta kirjoitusvirheineen siitä tuli “BBQ- grilli". Tatuoinnin korjausyritys muutti tekstin hulvattomammaksi “BBQ-grilli sormeksi”. 


Katy Perry 

Kaikki hulabaloo alkoi vuonna 2013, kun Katy pukeutui Geishaksi American Music Awardeissa. Puvustus oli erittäin stereotyyppisen näköinen ja aika kaukana alkuperäisestä geishan vaatetuksesta. Vuonna 2014 Katyllä oli “Cornrows” niminen hiustyyli musavideossaan “This is how we do”. Emme missään nimessä saa unohtaa hänen “Dark Horse” mv:tä, jossa hän jälleen pukeutui stereotypisesti. Tällä kertaa egyptiläiseksi kuningattareksi, jolla oli “Grills” suussaan. Grills on hampaisiin kiinnitettävä ja irrotettava koriste, joka yleisesti liitetään afrikkalais- amerikkalaiseen hip hop kulttuuriin. 


Kardashianit ja Jennerit 

Pitääkö tätä edes selittää? Lukuisat hiustyylit, Kendalin Pepsi mainos, ja monta muuta. Älkäämme unohtako Kimin alusvaate malliston alkuperäistä nimeä: Kimono.

K-pop 

Useissa Etelä-Korealaisissa musiikki videoissa on valitettavasti myös nähty kulttuurin omimista. Tässä muutama esimerkki:
4Minute’s Gayoon in “Crazy”

CL, "Hello B*****s"  ja "Baddest female"

-Hänellä on mvssä suussaan Grills
-Afrikkalais Amerikkalaisen kulttuurin käyttäminen "aestheticina"


No miten? 

Niin voivatko ei japanilaistaustaiset ihmeset pitää kimonoa päällään? Vastaus on kyllä, kunhan perinnevaatteita päällä pitäessä muistetaan käyttäytyä asiallisesti. YouTubaaja Currently Hannah teki videon jonkin aikaa sitten, jossa hän turistina piti kimonoa monta tuntia päällään kysellen paikallisilta, mitä mieltä he olivat asiasta. 
 “Tykkäätkö siitä, että turistit pitävät perinteisiä japanilaisia vaatteitaan päällään?”   
“Kyllä. Mielestäni se on ihanaa, että he ovat kiinnostuneita kulttuuristani. Kunhan vaan käyttäytyvät kunnioittavasti ja asiallisesti, en näe siinä mitään ongelmaa.” 
Tässä pääpiirteittäin kaikkien keskustelujen sisältö Hannahin ja japanilaisen välillä. Hannah sanoi saaneensa lähestulkoon vain positiivista palautetta paikallisilta. Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikki olisivat samaa mieltä asiasta. 

Cultural Appreciation: 7 Women on Embracing Their Heritage Through Their Beauty


   

But giving a good look at the picture, it is obvious that the she had modelled with no ill-intentions. Chung Ha doesn’t seem to have a racist past, thus it is clear that she is not taking advantage of our traditional jewellery. Also, she has worn the headpiece as it is supposed to be worn (placed properly over the head).
 Eli siis, Chungha ei poseeraanut pahat mielessään näiden korujen kanssa, sillä hän pitää niitä päässään oikealla tavallla. Chunghalla ei myöskään näytä olevan rasistista menneisyyttä, joten on selvää, ettei hän yritä hyötyä toisten kulttuurista.

 

Oma mielipiteeni asiasta

Minun mielestäni olisi mahtavaa, jos ihmiset vain oppisivat arvostamaan ja kunnioittamaan toistensa kulttuuria. Todella moni tarvitsisi  tästä aiheesta pika opetuksen. Ongelmana vaan on se, että tälläisistä asioista ei juurikaan opeteta missään päin maailma. Siinä se syy taitaakin olla?
Puheenaihe on monimutkainen, selkeää rajaa ei kaikissa tilanteissa oikein ole, mikä hankaloittaa tilannetta. Turvallisin ja varmin tapa on tutusta hyvin kulttuuriin, josta olet kiinnostunut. Kysellä netissä eri puhepalstoilla asiasta, siitä mitä mieltä he ovat asiasta. Kaikki eivät tietenkään voi olla samaa mieltä. Kunhan tiedät eri asioiden merkityksen kyseissä kulttuurissa ja osaat arvostaa ja kunnioittaa sen merkitystä kaiken luulisi menevän hyvin. 

Kommentit

Suositut tekstit